top bootstrap website design software
HEMOROIZI MURES
TUMORILE RECTALE

Boala pilonidala este o infectie a pielii si a tesuturilor subcutanate care se localizeaza la nivelul santului interfesier.

TUMORILE RECTALE

By DR. COSMIN NICOLESCU July 20, 2016

Tumorile de rect se manifesta prin:

  • tulburari de tranzit: constipatie alternand cu diareea,
  • scaune subtiri, "creionate",
  • scaune amestecate cu sange sau cu mucus, urat mirositoare,
  • scadere in greutate,
  • astenie fizica.

Pierderile de sange cauzate de tumora pot fi mici, dar cu efect cumulativ in timp astfel incat pot determina aparitia anemiei. In stadiile incipiente ale bolii, simptomatologia poate lipsi in totalitate, de aceea tuseul rectal si colonoscopia sunt esentiale in diagnostic. 

Interventia chirurgicala pentru tumorile de rect se face preferabil pe cale laparoscopica, pentru avantajele ei nete: rezectie in conditii de siguranta oncologica, o vedere exceptionala a campului operator, recuperare postoperatorie rapida, durere mai redusa pentru bolnav, iar reluarea functiei normale a tubului digestiv este mai rapida.

Tumorile situate in portiunea superiora a rectului la 9-12 cm de orificiul anal sunt tratate asemanator tumorilor de colon sigmoid.

Tumorile aflata in zona de rect mijlociu intre 5 si 8 cm de sigmoid au o situatie absolut particulara . Excizia lor in conditii de siguranta oncologica, adica la 2 cm de tesut sanatos fata de marginea inferioara a tumorii, creaza unele dificultati tehnice majore. Traditional, acest tip de localizare nu se putea rezolva decat cu exteriorizarea capatului colonului prin piele la nivelul peretelui abdominal ( anus contra naturii, anus iliac).


Pentru cancerul de rect situat la mai putin de 4 cm de anus, solutia chirurgicala care ofera cele mai bune rezultate si supravietuire oncologica este amputatia de rect. Aceasta presupune indepartarea tumorii si a tesutului inconjurator impreuna cu sfincterul anal. In acesta situatie nu se poate evita din pacate, crearea unui anus iliac stang.


REZECTIE INTERSFINCTERIANA CU EXCIZIA MEZORECTULUI

EXEMPLIFICAREA UNOR TEHNICI CHIRURGICALE MODERNE

REZECTIE ANTERIOARA JOASA DIXON

EXEMPLIFICAREA UNOR TEHNICI CHIRURGICALE MODERNE.

FOLLOW US