mobile web site generator software

TRATAMENTUL CU LASER AL HEMOROIZILOR

ULTIMA ACHIZITIE TERAPEUTICA MINIINVAZIVA ESTE REPREZENTATA DE PLATFORMA LASER LEONARDO PRIN CARE POATE FI REZOLVATA CU SUCCES SI AFECTIUNEA HEMOROIDALA.
PROCEDEUL HELP - FOTOTERMOCOAGULAREA LASER DUAL-RING

HEMOROIZII

Hemoroizii sunt dilatatiile venelor situate la nivelul canalului anal si rectului inferior, pachete hemoroidale ce pot atinge dimensiuni suparatoare si pot fi exteriorizati prin anus, complicandu-se in diverse moduri - sangerare prin fisura la baza acestora sau prin fistula venoasa, tromboza hemoroidala sau prolaps. 

AFECTIUNEA HEMOROIDALA

By DR. COSMIN NICOLESCU July 20, 2016

Hemoroizii sunt vene dilatate sau umflate localizate la nivelul rectului inferior. Cele mai frecvente simptome ale hemoroizilor sunt sangerarea rectala, mancarimea, si durerea. Hemoroizii pot fi vizibili sau se pot simti la exteriorul anusului (hemoroizi externi) sau pot fi in interiorul rectului, si nu se pot vedea(hemoroizi interni).

Hemoroizii reprezinta o afectiune care apare frecvent, atat la femei cat si la barbati. Desi hemoroizii nu determina de obicei probleme serioase de sanatate, pot fi suparatori si incomfortabili.

Din fericire, exista tratamente pentru hemoroizi care pot minimiza de obicei simptomele suparatoare.

Simptomele hemoroizilor

Hemoroizii apar mai frecvent la persoanele mai in varsta, dar si la cei care au diaree, tumori pelvine, in timpul sau dupa sarcina, si la persoanele care stau perioade lungi de timp pe scaun si/sau depun efort la defecatie.

Simptomele hemoroizilor pot fi:

 Sangerare rectala nedureroasa

 Durere sau senzatie de mancarime anala

 Protruzia unui tesut in jurul anusului 

 Pierdere de materii fecale sau curatare cu dificultate dupa defecatie

Sangerarea rectala

Multe persoane cu hemoroizi observa sange rosu, proaspat, care apare pe materiile fecale, in vasul de toaleta sau pe hartia igienica, dupa ce au scaun. Cantitatea de sange este de obicei mica. Cu toate acestea, chiar o cantitate mica de sange care apare in vasul de toaleta poate sa duca la inrosirea apei, lucru care poate speria persoana. Foarte rar, sangerarea poate fi masiva.

In timp ce hemoroizii reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze de sangerare rectala, exista si alte cauze mult mai serioase care pot determina asemenea hemoragii. Nu puteti sti care este cauza sangerarii rectale, decat daca sunteti examinat de un medic. Daca observati ca sangerati dupa ce aveti scaun, prezentati-va la medic imediat.

Sangerarea, chiar redusa cantitativ, dar persistenta luni de zile sau chiar ani, poate sa duca la aparitia unui tip de anemie numita anemie feripriva. Astfel, la un pacient la care se descopera la analizele de sange ca are anemie (o valoare mica a hemoglobinei), cu indici eritrocitari (VEM, HEM) mici, cu fier mic in sange, trebuie luata in considerare, pe langa alte cauze, si posibilitatea existentei hemoroizilor care sangereaza.

Senzatia de mancarime

Hemoroizii pot determina mancarimea si iritatia pielii din jurul anusului.

Durerea

Hemoroizii pot deveni durerosi. Daca apare durere severa, prezentati-va la medic, intrucat aceasta poate fi semnul unei probleme serioase, cum ar fi aparitia unei complicatii (de exemplu, tromboza hemoroidala).

DIAGNOSTIC:

Pentru a diagnostica hemoroizii, medicul va examina rectul si anusul, si poate introduce un deget acoperit de o manusa, la nivelul rectului. Daca exista sangerare, se poate recomanda apoi efectuarea unei proceduri care permite vizualizarea interiorului anusului (numita anuscopie) sau a colonului (sigmoidoscopie sau colonoscopie).

TRATAMENT:

Unul dintre cei mai importanti pasi in tratarea hemoroizilor este evitarea constipatiei (scaune rare sau scaune cu materii fecale dure). Materiile fecale dure pot duce la aparitia sangerarii sau a fisurilor anale. In plus, efortul de defecatie poate agrava hemoroizii existenti, si creste riscul aparitiei unora noi.

Suplimentarea cu fibre

Cresterea cantitatii de fibre din dieta este una dintre cele mai bune metode de a avea un scaun mai moale. Fibrele se gasesc in fructe si legume. Cantitatea de fibre recomandata din dieta este de 20-35 grame/zi.

Exista si suplimente cu fibre, cum ar fi psyllium, metilceluloza, calciu policarbofil, si dextrina din grau. Incepeti prin administrarea unor cantitati mici si cresteti treptat cantitatea, pentru a evita aparitia efectelor adverse.

Laxativele

In cazul in care cresterea cantitatii de fibre din alimentatie nu va amelioreaza constipatia, sau daca efectele secundare ale fibrelor sunt de netolerat, puteti incerca laxativele.

Multe persoane isi fac griji cu privire la adminitrarea regulata a laxativelor, temandu-se ca nu vor mai avea scaun de la sine in momentul in care nu mai iau laxative. Laxativele nu dau dependenta, iar utilizarea lor nu creste riscul de constipatie in viitor. In schimb, utilizarea unui laxativ chiar poate preveni aparitia problemelor legate de constipatie.

Baile calde de sezut

In timpul unei bai de sezut, zona rectala va fi tinuta in apa calda pentru 10-15 minute, de 2-3 ori pe zi. Nu adaugati sapun, spumant de baie sau alti aditivi in apa. Baile de sezut actioneaza prin imbunatatirea fluxului sanguin si relaxarea musculaturii din jurul anusului, musculatura care formeaza sfincterul anal intern.

Tratamentele topice (locale)

Exista numeroase creme si supozitoare pentru tratamentul hemoriozilor, majoritatea fiind disponibile fara reteta in farmacii. Cremele pentru calmarea durerii si supozitoarele rectale pe baza de hidrocortizon pot ajuta la ameliorarea durerii, inflamatiei, mancarimii, cel putin temporar.

Nu ar trebui sa utilizati creme pentru hemoroizi si supozitoare, in special cu hidrocortizon, pentru mai mult de 1 saptamana, decat cu aprobarea medicului.


Tratamentul minim invaziv
Daca aveti hemoroizi care va dau simptome suparatoare, persistente dupa masurile conservatoare, poate fi indicata o procedura minim invaziva. Majoritatea procedurilor sunt realizate pe baza unei internari de o zi.
Urmatoarele proceduri pot fi recomandate pentru tratamentul hemoroizilor interni:
 Ligatura hemoroizilor cu benzi elastice: este cea mai utilizata tehnica, fiind realizata cu succes la 70-80% dintre pacienti. Benzile sau inelele elastice sunt plasate in jurul bazei hemoroizilor interni. Pe masura ce fluxul sanguin este restrictionat, hemoroizii se micsoreaza si vor involua in cateva zile.
Majoritata pacientilor descriu o senzatie de “strangere” dupa procedura, care se poate ameliora prin bai calde de sezut. Pacientii sunt incurajati sa utilizeze suplimente cu fibre pentru a evita constipatia. In momentul in care banda elastica cade, de obicei la 2-4 zile dupa interventie, poate sa apara o sangerare.
 In unele cazuri, poate sa apara la locul procedurii o zona inflamata, de obicei la 5-7 zile dupa realizarea ligaturii. Alte complicatii mai putin frecvente ale ligaturii elastice sunt: durere severa, tromboza altor hemoroizi, infectie locala cu sau fara formare de puroi ( abces). Ligatura cu benzi elastice determina rar complicatii serioase.
 Coagularea cu laser, cu infrarosii sau bipolara: aceste metode implica utilizarea unei lumini laser sau infrarosii, sau a caldurii, pentru a distruge hemoroizii interni.
 Scleroterapia: in timpul scleroterapiei, este injectata o solutie chimica in interiorul hemoroizilor, care duce la cicatrizarea acestora. Scleroterapia poate fi mai putin eficienta decat ligatura elastica.

Tratamentul chirurgical al hemoroizilor.


Tratamanetul clasic, excizional este reprezentat de procedeele Milligan-Morgan, Ferguson sau Parks, care in timp s-au dovedit a fi sigure, eficiente si cu efecte secundare minime.

Cura chirurgicala a hemoroizilor interni si externi cu pensa bipolara computerizata LIGASURE


Acest procedeu reprezinta un standard al tratamentului chirurgical, procedura realizand dezideratele procedeelor clasice - excizia formatiu nilor hemoroidale si a complicatiilor acestora si controlul performant al hemostazei.

Daca hemoroizii persista in ciuda tratamentului conservator sau terapiilor minim invazive, poate fi necesara interventia chirurgicala de scoatere a hemoroizilor (hemoroidectomie). Tratamentul chirurgical este de electie la pacientii cu hemoroizi interni mari.

Hemoroidectomia implica excizia chirurgicala a tesutului hemoroidal in exces, patologic si are o rata de succes de aproximativ 95% in randul pacientilor cu hemoroizi.
Complicatiile tratamentului chirurgical
Pot fi utilizate un număr de tehnici chirurgicale dacă gestionarea conservatoare și procedurile simple eșuează. Toate tratamentele chirurgicale sunt asociate cu un anumit grad de complicații cum ar fi sângerarea, infecția, strictura anală și retenția urinară, din cauza proximității rectului față de nervii care alimentează vezica. Mai există de asemenea riscul redus de incontinență fecală, în special în ceea ce privește lichidul, cu frecvențe raportate între 0 % și 28 %.
Ectropionul mucoasei este o altă afecțiune care poate apărea după hemoroidectomie (deseori asociat cu stenoză anală). În acest caz mucoasa anală iese din anus, asemănător cu o formă foarte ușoară a prolapsului rectal.
Tratamentul cu laser cu dioda aplicat submucos (HeLP) reprezinta o achizitie terapeutica recenta si inca de la inceput pare sa fie urmata de o reducere semnificativ (pexia) mucoasei canalului anal - hemoroidopexie.