top html site creator

PROCEDEUL FiLAC

Reprezinta ultima achizitie terapeutica - MINIINVAZIVA - de tratament chirurgical al fistulei perianale prin sigilare cu ajutorul laserului cu dioda - Procedeul este patentat de catre BIOLITEC si este disponibil prin Platforma LEONARDO.

NOU - TRATAMENTUL FISTULEI PERIANALE CU LASER DUAL-RING LEONARDO
 -PROCEDEUL FiLAC -

HEMOROIZI MURES
FISTULA PERIANALA

Fistula perianala reprezinta un traiect inflamator intre tesutul epitelial perianal si canalul anal, rezultata in uma unui abces sau a unei infectii cronice locale neglijate.

FISTULA PERIANALA

By DR. COSMIN NICOLESCU July 20, 2016

Fistula perianala reprezinta un traiect inflamator intre tesutul epitelial perianal si canalul anal, rezultata in uma unui abces sau a unei infectii cronice locale neglijate.

Clasificare

Fistulele pot aparea spontan sau secundar in urma unui abces perianal (sau perirectal). De fapt, în urma drenajului unui abces perianal, există o șansă aproximativ 50% de a se dezvolta o fistula cronică. Alte fistule se dezvolta secundar unui traumatism, boala Crohn, fisuri anale, carcinom, radioterapie, actinomicoze, tuberculoză și infecții cu Chlamydia.

Ipoteza criptoglandulara afirmă că o infecție începe în glanda anala și progresează în peretele muscular al sfincterelor anale ducand la aparitia unui abces anorectal. După un drenaj chirurgical sau spontan, în epiteliul perianal, ocazional apare un țesut granular care neglijat cauzeaza simptome recurente.

Clasificarea lui Park a fistulelor anale:

Fistulele Transsfincteriene - sunt rezultatul abceselor ischiorectale, cu extensie a traiectului fistulos prin sfincterul extern. Reprezintă aproximativ 25% din totalul fistulelor.

Fistulele Intersfincteriene - sunt limitate la spațiul intersfincterian și sfincterul intern. Ele rezulta din abcese perianale. Reprezintă aproximativ 70% din totalul fistulelor.

Fistulele Suprasfincteriene - sunt rezultatul abceselor localizate superior de muschii ridicatori anali. Ele trec prin mușchiul ridicator anal, pe partea de sus a mușchiului puborectal, ajungand în spațiul intersfincterian. Reprezintă aproximativ 5% din toate fistulele.

Fistulele Extrasfincteriene - trec de canalul anal și de mecanismul sfincterian, prin fosa ischiorectal și mușchiul elevator anal și ajunge în rect. Reprezinta aproximativ 1% din totalul fistulelor.

Manifestari clinice

Pacienții cu fistula perianala se prezinta la doctor cu secretie cronica purulenta sau fecaloida de la nivelul orificiului fistulei. Daca traiectul fistulos nu se vindeca de la sine se impune interventie chirurgicala Pacienții pot prezenta, de asemenea, durere, edem, sau excoriații la locul traiectului fistulos, precum și un istoric de sindrom de colon iritabil, diverticulita, radioterapie anterioară, terapie cu steroizi, sau infecția cu HIV poate sugera o fistula mai complexa.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul pozitiv se pune pe baza aspectelor clinice, a examinarii clinice a pacientului si pe baza investigatiilor paraclinice.

Examenul fizic rămâne pilonul de diagnostic. Medicul ar trebui să observe întregul perineu, în căutarea orificiului de deschidere externa a fistulei care apare ca o sinusoida sau ca tesut de granulatie supradenivelat. Eliminarea scaunului poate fi spontana la efectuarea tuseului rectal.Anoscopia este de obicei utila in aprecierea dimensiunii si caracterului traiectului fistulos.

Diagnostic paraclinic

Unele teste suplimentare ce pot fi recomandate includ:

1. endoecografia canalului anal (ultrasunete) - acest test foloseste undele de sunet de inalta frecventa pentru a crea o imagine a interiorului canalului anal și este un mod precis și frecvent utilizat de localizare a deschiderii interne a fistulei.

2. imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) - o scanare RMN utilizeaza campuri magnetice puternice si unde radio pentru a produce o imagine detaliata in interiorul organismului și este adesea folosit în cazul fistulelor complexe sau a recidivelor.

3. tomografie computerizata (CT) - ea poate fi utilizată dacă aveți o boală inflamatorie intestinală, cum ar fi boala Crohn, așa cum se poate evalua gradul de inflamare al mucoasei intestinale.

În fistule anale foarte complexe, canalul poate fi umplut cu tesut muscular sanatos din coapsă, labiile sau fesă.

TRATAMENT:

Tratamentul fistulei anale depinde de locație fistulei și de complexitate. Obiectivele sunt de a repara fistula anala complet pentru a preveni repetarea, și pentru a evita deteriorarea muschilor sfincterieni care poate duce la incontinenta materiilor fecale.

Singurul tratament eficace este o intervenție chirurgicală. Prin această metodă se urmareste a se elimina permanent fistula și corectarea modificărilor ce ar fi survenit in urma complicatiei fistulei perianale,fără a compromite continența anala.

Dispariția fistulei implică dispariția disconfortului dureros asociat, inflamației si scurgerilor anale.

În funcție de tipul de fistula, cursul, profunzime, etc.se pot face diferite tipuri de intervenție.

Tehnici chirurgicale:

Fistulotomia -este deschiderea și golirea traiectului fistulos, precum și asigurarea de vindecare cât mai eficient și mai rapid posibil.

Fistulectomia -această procedură implică îndepărtarea completă a fistulei. Dezavantajul față de tehnica anterioara este acela că are ca rezultat plăgi mari și prin urmare vindecarea este mai lenta și mai anevoioasa.

NOU - Procedeul FiLAC- FISTULA LASER CLOSURE - sigilarea traiectului fistulos cu fibra laser- DUAL RING - prin abord miniinvaziv.

Procedeul LIFT - implica desfiintarea traiectului intersfincterian, urmat de inchiderea orifiului intern si excizia celui extern. Reprezinta un procedeu chirurgical MODERN.

Tehnica Fistulotomiei Cutting-Seton - scopul acestei abordări este eliminarea fistulei. Tehnica implica traversarea traiectului fistulos cu un tub (elastic) care se va strange in timp determind o cicatrice in spatele firului Seton impiedicand incontinenta anala.

 Sutura Seton (fir de matase)- se trece ca o bucla de fir Seton in jurul fistulei perianale , permitand fistulei sa ramana deschisa si determinand un orificiu de drenaj. Este o abordare prechirurgicala.

Complicațiile în tratamentul fistulei anale

Atunci când se aplică o sutura Seton (cu fir de matase), este foarte important să se identifice în mod corect nivelul traiectului fistulos, deoarece cele mai multe recidive se întâmpla pentru că a existat o explorare inadecvata și o greseala in aplicarea firului Seton, acest lucru creand o pista falsă. Aceasta va însemna că mătasea acoperă întreaga lungime a canalului și, prin urmare, traiectul nu va fi complet eliminat.

Ca toate interventiile chirurgicale, operațiunea de eliminare a fistulei perianale prezintă anumite riscuri, cele mai frecvente sunt sângerare și infecția plăgii chirurgicale, flebită (inflamație a peretelui unei vene), retenție urinară acută, inflamație a anusului și durere prelungita dupa interventia chirurgicala.

Complicatiile majore apar rareori si constau in: infecții majore ce pot avea loc in anus sau perineu, stenoza anala (îngustarea lumenului anusului) sau incontinență de gaze sau scaun.

Prevenirea fistulelor anale

Prevenirea fistulelor anale implică prevenirea acelor factori care le pot provoca:

La adulți fisurile anale reprezinta cauza comună a diareei prelungite sau constipației. Este important sa ai o dieta echilibrata bogata in fibre, care asigură un tranzit intestinal adecvat, și a evita alimentele care pot provoca iritații.

La copiii este, de asemenea, comun apariția de fisuri și abcese perianale. Pentru a preveni adesea este recomandat ca scutecele sa fie mereu curate si lenjeria intima curățata în mod corespunzător (la peste 70 de grade).

În ceea ce privește produsele alimentare acolo ca anumite alimente care sunt atribuite proprietăți anti-inflamatorii (ghimbir, turmeric, legume și fructe), in timp ce produsele rafinate precum ar fi zahărul, alimentele prajite si alte alimente procesate pot avea efectul opus, prin urmare trebuiesc evitate.


PROCEDEUL LIFT

EXEMPLIFICAREA UNOR TEHNICI CHIRURGICALE MODERNE

FISTULECTOMIE

EXEMPLIFICAREA UNOR TEHNICI CHIRURGICALE MODERNE.

FOLLOW US